niedziela, 27 lutego 2011

Indycze sznycle

Składniki:

0,5 kg piersi z indyka
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka bułki tartej
2 jajka
½ szklanki mleka
2 łyżki mąki
Sól, olej, pieprz
0,5 kg frytek mrożonych

Przygotowanie:

Osuszone i umyte piersi pokroić na równe kawałki, lekko rozbić, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokruszyć płatki kukurydziane, połączyć z bułką tartą. Jajka rozbić na talerzu i wymieszać z mlekiem.. sznycle oprószyć z obu stron mąką, obtoczyć w jajku, następnie obtoczyć w panierce z bułki i płatków mocno dociskając, aby nie odpadły od mięsa. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso na małym ogniu, a następnie osaczyć z tłuszczu, używając papierowego ręcznika. Sznycle najlepiej podawać z frytkami upieczonymi bez tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz