Składniki:
10 dag makaronu – wstążek
10 g masła lub margaryny
40 dag pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml wywaru z warzyw
200 ml chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz Cayenne
szczypiorek
sól
Przygotowanie:
- Cebulę i dymkę obrać, umyć, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, myc i pokroić w plasterki. Poddusić z cebulą. Zalać wywarem, dodać śmietanę i mleko przyprawić solą i pieprzem Cayenne. Gotować na małym ogniu 5 min. Zagęścić mąką lub zasmażką. Gotować jeszcze 2 min.
- Wstążki ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Rozłożyć na talerze. Połać sosem grzybowym. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz