Składniki:
8 udek kurczaka
10 dag wędzonego boczku(cienkie plastry)
250ml jogurtu naturalnego
2 łyżki ostrej musztardy
3 ząbki czosnku
10 pieczarek
łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
kilka gałązek szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
- 2 ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, utrzyj ze szczyptą soli. Udka kurczaka umyj, osusz, natrzyj ze wszystkich stron czosnkiem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wstaw na 30 min do lodówki.
- szczypiorek posiekaj. Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą. Dodaj przeciśnięty przez praskę pozostały ząbek czosnku, wsyp szczypiorek, wymieszaj, przypraw do smaku sola i pieprzem.
- każde udko kurczaka owiń w plaster boczku, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem. Pieczarki obierz, pokrój na plasterki, ułóż na udkach. Piecz ok. godz. w temp 180oC.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz