sobota, 19 lutego 2011

Lukier plastyczny (masa marcepanowa)

Składniki:
1/4 litra wody
12 dag tłuszczu (oleju, masła lub margaryny)
1/4 kg mąki pszennej
1 kg cukru pudru
1 olejek migdałowy

Przygotowanie:

Wodę zagotować z tłuszczem. Do gotującej się dodać mąkę i mieszać (najlepiej użyć drewnianej łyżki)kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia. Ja drobię na kawałki – wtedy stygnie błyskawicznie. Teraz trzeba dodać 1 kg cukru pudru i wyrabiać w rękach- można wsypywać dużo – na trzy, cztery razy (masa i tak wchłonie wszystko).Uwaga! – nie można oszczędzać na cukrze pudrze – musi wejść prawie kilo, a najlepiej wszystko. Gdy doda się olejku marcepanowego – masa ma lepszy zapach i smak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz