niedziela, 20 lutego 2011

Rolada orzechowa

Składniki:

schab bez kości ok. 800g
130 g wędzonego boczku
8-9 pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki siekanych włoskich orzechów
2 łyżki siekanej natki
2 łyżki pieprzu
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

-schab natnij wzdłuż, żeby po rozłożeniu powstał prostokąt. Przykryj mięso kawałkiem folii spożywczej. Rozbij tłuczkiem, posól.

- boczek, cebulę i pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj boczek i pieczarki. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z natką i orzechami

- farsz rozłóż równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4 cm z jednej strony. Zwiń roladę, owiń sznurkiem lub nicią.

- na dużej patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, obsmaż mięso, obtocz w pieprzu i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki masła. Piecz ok. 1,5 godz. w temp 180oC.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz