Składniki
½ kg mąki
2 łyżeczki cukru
pół kostki margaryny
pół łyżeczki smalcu soli
6 dag drożdży
2 żółtka
jajko
2-3 łyżki śmietany
30 dag wieprzowiny
40 dag pieczarek
2 cebule
ząbek czosnku
czerstwa bułka
olej
Przygotowanie:
- żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojoną margarynę, utarte jajko i resztę składników, zagnieć na gładkie elastyczne ciasto
- farsz: cebulę posiekaj. Pieczarki pokrój na plasterki, podsmaż na oleju. Dodaj połowę cebuli, duś ok. 15 minut.
- Karkówkę pokrój na kawałki, podsmaż na oleju z resztą cebuli i czosnkiem. Podlej wodą, duś do miękkości. Bułkę namocz, odciśnij. Mięso ostudź, zmiel z bułką. Dodaj pieczarki z cebulą, przypraw
- ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraty. Ułóż farsz mięsny, sklej. Posmaruj białkiem. Paszteciki piecz ok. 30 min w temp 180oC.
Smacznego
Tanie i szybkie w przygotowaniu przepisy. Codziennie aktualizowane. Wiele ciekawych propozycji na dania obiadowe, przekąski, zapiekanki oraz orzeźwiające koktajle, ponadto ciekawostki kulinarne. Wejdź wypróbuj i oceń. Serdecznie zapraszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz