piątek, 11 lutego 2011

Paszteciki z farszem pieczarkowym

Składniki

½ kg mąki
2 łyżeczki cukru
pół kostki margaryny
pół łyżeczki smalcu soli
6 dag drożdży
2 żółtka
jajko
2-3 łyżki śmietany
30 dag wieprzowiny
40 dag pieczarek
2 cebule
ząbek czosnku
czerstwa bułka
olej

Przygotowanie:

- żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojoną margarynę, utarte jajko i resztę składników, zagnieć na gładkie elastyczne ciasto

- farsz: cebulę posiekaj. Pieczarki pokrój na plasterki, podsmaż na oleju. Dodaj połowę cebuli, duś ok. 15 minut.

- Karkówkę pokrój na kawałki, podsmaż na oleju z resztą cebuli i czosnkiem. Podlej wodą, duś do miękkości. Bułkę namocz, odciśnij. Mięso ostudź, zmiel z bułką. Dodaj pieczarki z cebulą, przypraw

- ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraty. Ułóż farsz mięsny, sklej. Posmaruj białkiem. Paszteciki piecz ok. 30 min w temp 180oC.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz