Składniki
1.6 kg ziemniaków
90 dag pieczarek
20 dag dymki
½ pęczka natki pietruszki
4 filety z polędwiczki wieprzowej
olej
20 dag kremówki
¼ szklanki rosołu
sól, pieprz
Przygotowanie:
- ziemniaki obrać, umyć, gotować ok. 20 min. Pieczarki i dymki oczyścić, pokroić w plasterki. Filety smażyć z obu stron na łyżkach oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania. Na patelni rozgrzać resztę oleju, smażyć na nim pieczarki kilka minut na średnim ogniu. Dodać dymkę. Przyprawić solą i pieprzem pieczarki ułożyć na mięsie.
- rosół podgrzać, wymieszać ze śmietaną i posiekaną natką. Polać składniki w formie. Całość zapiekać 25 min w temp 200oC. ziemniaki odcedzić, podawać z polędwiczkami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz