piątek, 11 lutego 2011

Pulpety z indyka w sosie miodowym

Składniki:

40 dag mielonego indyka
bułka
łyżka vegety
mąka ziemniaczana i pszenna
150ml bulionu drobiowego
2 cebule
łyżka masła
100 ml białego wytrawnego wina
marchewka
sok z cytryny
200ml śmietany 30%
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
łyżka miodu
2 łyżki natki

Przygotowanie:

Bułkę namocz, odciśnij, połącz z mięsem i vegetą. Uformuj klopsy, obtocz w mące pszennej. Ugotuj w bulionie. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Wlej przecedzony bulion, wino i sok z cytryny, dodaj startą marchewkę. Zagotuj. Zagęść odrobiną mąki ziemniaczanej i pszennej, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę, miód i posiekaną natkę, połącz.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz