piątek, 11 lutego 2011

Szpinakowe pierożki

Składniki:

- ciasto


½ kg maki
4 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżeczka cukru
jajko
sól

- farsz

pól opakowanie mrożonego szpinaku
15 dag żółtego sera
pół opakowania sera feta
czosnek granulowany, sól, pieprz

Przygotowanie:

- farsz

Szpinak rozmroź, podduś na patelni, przypraw. Dodaj starty żółty ser i pokruszoną fetę, połącz. Przypraw czosnkiem.

- ciasto


Podane składniki wyrób. Nie czekając aż wyrośnie, rozwałkuj, podsypując mąką, na grubość ok. pół cm. Szklanką wytnij kółka, napełnij farszem. Pierogi zlep, wierzchy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temp 180oC na złoty kolor(10-15 minut). Pierogi możesz też nadziewa samym żółtym serem, pieczarkami czy owocami

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz