piątek, 11 lutego 2011

Kapuściane krokiety

Składniki:

-ciasto
1 kg mąki
kostka margaryny
kostka drożdży
szklanka mleka
pół łyżeczki soli

- farsz
1 kg kapusty kiszonej
3 cebule
40 dag pieczarek
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
olej
jajko

Przygotowanie:


-ciasto

Mleko lekko podgrzej. Odlej kilka łyżek, dodaj drożdże, rozrób. Wlej resztę mleka, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce

- Mąkę połącz z margaryną i solą. Wlej wyrośnięte drożdże, zagnieć. Ciasto rozwałkuj, pokrój na prostokąty (8x10 cm)

- farsz

Kapustę drobno pokroić, włożyć do garnka. Zalej wodą tak, by zakryła kapustę. Dodaj liść laurowy i zele angielskie, gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin.

- pieczarki i cebule pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, połącz z pieczarkami, przypraw solą i pieprzem.

- na każdym kawałku ciasta ułóż farsz, zwiń ruloniki, lekko dociśnij brzegi. Krokiety ułóż na blasze. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 25-30 min w temp 200oC.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz