Skłaniki:
mały kabaczek
2 cebule
2 soczyste jabłka
4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków
4 jaja ugotowane ma twardo
¾ szklanki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
kilka suszonych śliwek kalifornijskich
sok z cytryny
cukier, sól
Przygotowanie:
Kabaczek obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, ugotować na pół-miękko na parze lub w niewielkiej ilości wody. Osączyć, wystudzić i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę posiekać, śliwki pokroić w paski, a obrane jaja w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, polać śmietaną wymieszaną z majonezem, wszystko wymieszać i przyprawić do smaku.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz