środa, 9 lutego 2011

Torcik rafaello

Składniki:

- biszkopt

szklanka mąki tortowej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 łyżeczka octu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

-masa

2 tabliczki białej czekolady
2 torebki „śnieżki”
0,5 litra śmietany 18%
25 dag wiórków kokosowych
płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

- biszkopt

Jajka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, powoli wsypać cukier, dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, wsypać proszek do pieczenia, na koniec wlać łyżkę octu. Biszkopt upiec w małej kwadratowej blasze lub dużej tortownicy

- masa

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, razem podgrzać mieszając. Wystudzić, a gdy masa będzie już chłodna ubijać wsypując powoli dwa opakowania „śnieżki”. Na koniec dodać świeże wiórki kokosowe.

Biszkopt przekroi na pół, w środku rozsmarować połowę masy, resztę nałożyć równo na wierzch i na boki. Tak przygotowany torcik posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz