Składniki:
- biszkopt
szklanka mąki tortowej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 łyżeczka octu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-masa
2 tabliczki białej czekolady
2 torebki „śnieżki”
0,5 litra śmietany 18%
25 dag wiórków kokosowych
płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
- biszkopt
Jajka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, powoli wsypać cukier, dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, wsypać proszek do pieczenia, na koniec wlać łyżkę octu. Biszkopt upiec w małej kwadratowej blasze lub dużej tortownicy
- masa
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, razem podgrzać mieszając. Wystudzić, a gdy masa będzie już chłodna ubijać wsypując powoli dwa opakowania „śnieżki”. Na koniec dodać świeże wiórki kokosowe.
Biszkopt przekroi na pół, w środku rozsmarować połowę masy, resztę nałożyć równo na wierzch i na boki. Tak przygotowany torcik posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz