środa, 9 lutego 2011

Placek migdałowy

Składniki:

- ciasto

15 dag masła
18 dag cukru
6 jajek
38 dag mąki
1 torebka proszku do pieczenia
25 dag gęstej kwaśnej śmietany

- krem

20 dag masła
20 dag cukru
4 łyżki śmietany kremówki
25 dag płatków migdałowych

Przygotowanie:

- ciasto

Tłuszcz utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania wbijać kolejno jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypywać małymi porcjami do masy. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i wszystkie składniki ucierać tak długo, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Cienką warstwę tłuszczu posmarować blachę o wymiarach 32x39cm(lub zbliżonych), przełożyć na nią ciasto, wierzch wyrównać. Wsunąć blachę do piekarnika, piec 20 minu w temp.2250C.

- krem

Masło stopić, wsypać cukier dodać śmietanę kremówkę i, nie przerywając mieszania zagotować na małym ogniu. Na koniec dodać płatki migdałów, wymieszać i gotować jeszcze 3min na małym ogniu. Kremem posmarować wierzch ciasta i ponownie wsunąć blachę do piekarnika. Zapiekać jeszcze 5-10 minut w tej samej temperaturze. Placek migdałowy wyjąc z piekarnika, podawać po wystygnięciu.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz