Składniki:
10 średnich ziemniaków
30 dag mrożonego groszku
30 dag kiełbasy
2 duże cebule
2 jajka
30 dag kwaśnej śmietany
pęczek szczypiorku
8 łyżek oleju do smażenia
2 łyżki ketchupu (lub przecieru pomidorowego)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozmrozić groszek. Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na drobnej tarce. Cebule pokroić w kostkę. Do utartych ziemniaków dodać jajko, cebulę, groszek i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, włożyć ¼ masy ziemniaczanej. Smażyć placek z obu stron na złoty kolor. W ten sposób usmażyć pozostałe placki.
- sos
Do kwaśnej śmietany dodać 2 łyżki ketchupu, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek.
Sos podawać osobno.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz