Składniki:
1 czerstwa bułka
mała cebula
1 ząbek czosnku
50 dag mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
50 dag ziemniaków
25 dag marchewki i pora
1/8 litra rosołu
2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
- bułkę namoczyć. Cebulę i czosnek posiekać. Mięso zagnieść z jajkiem, odciśniętą bułką, cebulką, czosnkiem, musztardą i tymiankiem. Przyprawić solą i pieprzem.
-Ziemniaki, marchewkę i por oczyścić, pokroić w plasterki. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem, ułożyć w niej ½ ziemniaków, przykryć mięsem, obłożyć pozostałymi warzywami. Posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Podlać rosołem, przykryć. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec godzinę w temp. 200oC. zdjąć pokrywkę, zapiekankę posypać tartym parmezanem, zapiekać następne 15-20 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz