czwartek, 10 lutego 2011

Pieczeń w cieście francuskim

Składniki:

4 jajka
1 bułka
4 cebule
80 dag mięsa mielonego
3 płaty (po 75g) francuskiego ciasta
50 dag pieczarek
1 pęczek natki
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
10 dag kremówki
400 ml rosołu

Przygotowanie:

- trzy jajka ugotować na twardo, obrać. Bulkę namoczyć. Mięso zagnieść z posiekaną cebulą, odciśniętą bułką i pozostałym jajkiem, przyprawić. Uformować pieczeń do środka włożyć jajka. Umieścić mięso na natłuszczonej blasze, piec 45 min w temp 200oC, odstawić na 10 minut, ciasto francuskie rozmrozić. Połowę pieczarek pokroić w plasterki. Pozostałe grzyby i zieleninę posiekać, smażyć z posiekaną cebulą na oleju, przyprawić.

- ciasto rozwałkować,(25x30 cm), posmarować farszem grzybowym, zawinąć w nie pieczeń. Piec jeszcze 15min. W temp. 200oC. pozostałe grzyby i cebule usmażyc na maśle, oprószyć mąką podlać rosołem i śmietaną, zagotować. Sos grzybowy przyprawić do smaku.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz