wtorek, 8 lutego 2011

Tort brzoskwiniowy

Składniki:

1) biszkopt

3 szklanki mąki i cukru
18 jajek
4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

2) krem

3 tabliczki gorzkiej czekolady
pół litra kremówki
puszka brzoskwiń
opakowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie:

1) biszkopt

Białka ubij z cukrem i szczyptą soli. Dodaj żółtka, połącz. Dodaj mąkę i proszek, wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Tortownicę natłuść, posyp bułką tartą. Wlej porcję ciast, piecz 40 min w temp. 180oC. Upiecz 2 biszkopty.

2) krem

Czekoladę stop, połącz z kremówką. Schłodź, ubij. Krem śmietankowy przygotuj wg instrukcji.

3) każdy biszkopt nasącz zalewą z brzoskwiń. Ciasta przełóż kremami i pokrojonymi brzoskwiniami.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz