czwartek, 17 lutego 2011

Zupa jarzynowa

Składniki:

2 marchewki
1 seler
1 pietruszka
1 mały kawałek pora
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 obrane ziemniaki
200 g pomidorów bez skóry
oliwa do smażenia
bazylia, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

Jarzyny opłukać, obrać, marchew seler pietruszkę pora pokroić w cienkie paseczki. Ziemniaki i pomidory pokroić w kostkę, cebulę, czosnek i zioła drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek i cebulę  na złoty kolor, dodać marchew, seler, pora i pietruszkę. Całość zalać wodą, doprawić i gotować na wolnym ogniu aż jarzyny zmiękną. Dodać pomidory, ziemniaki i posiekane zioła. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz